top of page
  • Skribentens bildasasilfver

Torsdag och fredag: Jokkmokk

Uppdaterat: 31 juli 2022


De här 2 dagarna har vi gjort Jokkmokk. Torsdagsförmidag ägnades åt att gå på Ájtte - Svenskt fjäll- och samemuseum som jag varmt kan rekommendera om ni besöker Jokkmokk. Här får du en ordentlig historielektion om samernas historia och hur de lever av och i fjällen med rennäring.

Samerna har fått stå ut med mycket i av den svenska staten och kyrkan. En sak som grep tag i mig ordentligt var beskrivningen av hur deras trolltrumma, som har ett stort andligt värde för dem, togs ifrån dem när kyrkan bestämde att de skulle bli kristna. Kyrkan bestämde att trumman var ockult och därför inte fick finnas.

Ett fruktansvärt ingrepp i samernas andliga liv. Är det något jag har väldigt lite respekt för så är det när andra människor bestämmer vad vi ska tro och hur vi ska vara andliga. Tro är en TRO och aldrig en sanning och den är personlig. Tyvärr väldigt många kristna som har svårt för att visa respekt för det och det gällde inte bara för 300-400 år sedan, utan det gäller fortfarande. Man tycker sig ha rätt att pracka sin "sanning" på andra och ska omvända alla till att tro exakt som de själva.

Nåja... vidare till lunchen. Jag kan tyvärr inte rekommenderar restaurangen som ligger i samma byggnad som museet. Fruktansvärt dålig mat. Efter flera dagars luff med fantastisk mat på alla ställen jag varit på, så var detta en djup besvikelse. Vattnig potatis och panerad rödspätta som smakade mjöl och hade hemsk konsistens. Tror att ni får bättre mat om letar reda på en vanlig pizzeria.


Efter museet korsade vi gatan och tog en titt på och i Sveriges absolut vackraste kyrka. Jag ångrar att jag inte tog fler och bättre bilder utomhus, men det är lite för sent att åtgärda nu. Kvällen blev grill och ölprovning ihop med brorsan.


Fredagen blev en bilburen dag, vilket det lätt blir uppe i Lappland med alla långa avstånd. Vi startade med en tur till Fjällträdgården som en uppbyggd trädgård med fjällflora. Ett trevligt besök.

Sedan ett besök hos mr Glenn Silfver. Säg gnägg till honom.


Eftermiddagen blev mer bilburet för att lämna min svägerska och ena brorsdotter vid tåget som skulle ta dem ner till södra Sverige. Åkte genom Jakob Hellmans hembygd Vuollerim, stannade till vid olika loppisar och min andra brorsdotter lärde mig en del om att fota fåglar. På den fronten är jag inte särskilt kunnig, men tydligen var det en tornfalk som vi fick i våra sikten.51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page