top of page
  • Skribentens bildasasilfver

Tisdag: Östersund dag 2 - Offerdal


I dag tog jag buss 154 till Offerdal. Jag hoppade av i Tulleråsen vid den nedlagda lanthandeln som vi handlade i när jag var liten. Denna byggnad är inte representativ för resten av bygden som är en levande bygd där man satsar på att få folk att flytta in. Från Tulleråsen tog jag en minnenas promenad förbi Rise och det gamla filadelfiakapellet där jag bodde i början av 80-talet.

Gårdagens jämngråa hade lyft något, så Oviksfjällen visade upp sig lite försiktigt på avstånd, men de var fortfarande lite blyga. När jag bodde i Rise som liten, så hade vi en fantastisk utsikt över Oviksjällen från från vårt köksfönster. Hemma i Småland är det vackert, men det är ont om fjäll utanför köksfönstret.En detalj som har slagit mig under mina promeder är att dikena är fulla med ängsblommor som tillhör den svenska floran. Låter det konstigt tycker du med en sådan reflektion? Men saken är den att det inte är en självklarhet nere i Småland. Där är dikena överfulla med lupiner som har trängt undan prästkragar, rödklöver och gökört. Dikena i Jämtland är underbart vackra att se på och dessutom doftar de fantastiskt gott.

Promenaden gick vidare ner till Kläppen, där en bekant från skoltiden bor. Hon tog mig med på en rundtur ner till Änge och Bångåsen där vi tittade på våra gamla skolor. Inte mycket hade förändrats, mer än att Bångåsens numera är röd och inte längre är skola, utan ägs och drivs av hembygdsföreningen. I Änge tog vi lunch på Fjällkonditoriet och pratade gamla minnen. Rekommenderas!

Sedan gick färden vidare runt i Offerdalsbygden - Almåsa, där jag lärde mig åka slalom som 6-7-åring, Söråsen och Kaxås. Helt fantastiska vyer visade upp sig och nötkreatur ställde nyfiket upp som modeller framför Hällberget. Fjällen fortfarande dock något blygare än kreaturen, men framåt eftermiddagen hade blygheten gett vika lite och både Oviksfjällen och Åreskutan kikade fram mellan molnen.

Vi avslutade rundturen med en fika i Ede hembygdsgård, som ligger precis intill Offerdals kyrka. Detta var en minnenas promenad som blev en riktigt minnesvärd dag som jag bär med mig i hjärtat länge. Tack Ingrid för rundturen och den jämtländska gästvänligheten!
81 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page