top of page
  • Skribentens bildasasilfver

Söndag: Kristinehamn - Mora - Östersund!

Uppdaterat: 26 juli 2022


Harry af Silfverprins voffade adjö till mig i Kristinehamn

I går tog jag mig från Eksjö till Slätte utanför Töreboda där jag övernattade hos mina föräldrar. I dag var det upp i ottan och iväg kl. 6.30. Mina föräldrar var snälla och skjutsade upp mig till Kristinehamn där första delsträcken av Inlandsbanan börjar.


Tågab:s snygga 60-talsvagnar

Kl. 8.16 var det avfärd. Sträckan Kristinehamn - Mora körs inte av Inlandsbanan utan Inlandsbanan har köpt in platser hos Tågab som trafikerar sträckan. Gammaldags tåg från 60-talet som var fräscht upprustade i tidsenlig stil. Snyggt! Pluspoäng för det.


Paus i Kopparberg med Tågab

Minuspoäng är att Tågab inte helt och hållet kör den rätta sträckan. Istället för att köra över Grythyttan och Hällfors kör de över Hallsberg och Örebro. Det är både en omväg och man missar den helt betagande utsikten i Västmanland. Dessutom körs denna sträcka enbart 2 gånger per vecka, vilket gör att valfriheten inte blir så stor.
Tågbyte i Mora från Tågab till Inlandsbanan

Framme i Mora 13.20 och där var det byte till riktiga Inlandsbanan. Rälsbuss! Buss på räls och som drivs av dieselmotor. Bussäten och lika trångt som i en vanlig buss, kanske till och med lite trängre. Alla skarvar i rälsen hörs. Dudunk, dudunk, dudunk! Här snackar vi inte snabbtåg - utan lite lagom hastighet, så att vi också hinner titta på naturen och stanna till här och där och få en liten guidning av tågvärden.


Mora station

Medelåldern på resenärerna är vithårig och skulle kunna vara mina föräldrar hela bunten och så en och annan tågnördig tonårskille som är ute på tågluff med sin pappa. Efter en stund började alla småprata med varandra och gemenskapen var hög. Och varm! AC ingår inte i dessa rälsbussar från medeltiden. Medeltiden av 1900-talet.
Kolla in den avancerade perrongen i Fågelsjö

Under resans gång tar tågvärden upp beställningar från de som vill köpa mat vid de olika stoppen. Första matstoppet var i Fågelsjö där förbeställda fikapåsar fanns för avhämtning. En liten bensträckare i Sveg och sedan middagspaus i Åsarna.


Jag körde med medhavd matsäck under första dagen. I Åsarna åt de andra inne på Skicentret. Alkohol får bara drickas inom utskänkningstillstånds områden och inte med medhavd dryck. Så jag smet undan och hade picknick för mig själv i gröngräset. Ölen var mycket god! ;-)


I morgon blir det Frösön och Wilhelm Petersson-Bergers Sommarhagan. Den som hänger med får se...113 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page