top of page
  • Skribentens bildasasilfver

Måndag: Östersund dag 1 - Frösön och Sommarhagen

Uppdaterat: 26 juli 2022

Har sovit gott i mitt enkelrum på Pensionat Svea som är ett BnB till Hotell Jämteborg. Fantastisk frukostbuffé på hotellet snett över gatan.


I dag gick turen till Frösön. Smidigt att ta sig dit med stadsbussarna och jag löste bara enkelbiljetter i länstrafikens app. Först en titt in i Frösö kyrka som ligger helt bedårande vackert med utsikt över fjällen.


Sedan en kort promenad ner till Sommarhagen. Denna vackra plats på jorden som har gjorts ännu vackrare av Wilhelm Petersson-Berger som var och är en av Sveriges främsta kompositörer genom tiderna. Vet du inte vem han är? Jag är rätt säker på att du känner igen några av hans verk om du hör dem. Plocka upp ditt Spotify och sök reda på "Intåg i Sommarhagen", "Sommarsång" och "Brudmarsch från Jämtland". Den sista är även känd som "Jämtlandssången". Du kommer att känna igen dem.

Den uppmärksamma märkte att jag lagt in två helt olika versioner i länkarna för Brudmarsch/Jämtlandssången. Helt enkelt för att ALLA jamtar med känsla för hembygden spelar/sjunger den,


oavsett om hen gillar folkmusik eller hårdrock. Föresten... Det var jamtarna som uppfann ordet hen och det var långt innan genusdebatten tog fart. Så det så! ;-)

Wilhelm Peterson-Bergers hem har bevarats som ett museum och drivs av en stiftelse och ideella krafter. För 100.- får du gå runt inne i huset och få en guidad rundtur direkt i din mobiltelefon. Så praktiskt och så enkelt för mig som vill gå i min egen takt, utan att hänga på grupper och att passa tider.En anmärkningsvärd detalj i husen är att att alla fönster är utan spröjs, för han tyckte att alla fönster skulle vara en tavla i sig själv. Han hade rätt och det måste ha fungerat bra som inspiration! För kan man annat än skriva vackra musikstycken när man har den utsikten från sitt arbetsrum?


Efter museibesöket gjorde jag ett besök i caféet i källarplanet och fick mig en riktig stut gjord av hembakat tunnbröd. Du som någon gång har stått i en bakstuga med vedeldad ugn och fått smaka nygräddade tunnbröd vet vad jag pratar om. Det går inte att jämföra med köpt polarbröd eller liknande. Det köpta är smaklöst medan det hembakade är himmelskt gott med med massor smak.
Vädret: Mulet hela förmiddagen med duggregn och Oviksfjällen vägrade att visa upp sig. På eftermiddagen kom regnet på riktigt och jag valde vila på mitt BnB-rum framför friluftsliv. Behöver samla energi inför morgondagen, då jag ska gå minnenas promenad i Offerdal.
62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page